Garges
Súria

Camí rural a Garges
    A la banda esquerra de la riera del Tordell

BCIL 5217-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Masia de tres pisos composada d'un cos principal de planta rectangular amb coberta a doble vessant i un altre afegit a la façana posterior, al qual s'hi adossa un arc que serveix per a connectar amb les edificacions secundàries. Es pot apreciar a les façanes S i O que hi ha dues fases d'edificació, una antiga, que formaria una casa de planta aproximadament quadrangular de dos pisos, i una segona, més moderna (datada el 1918, segons inscripció a la façana S) en que es va allargar l'edifici i es va aixecar una tercera planta. Aquest fet es també visible a les finestres de la façana principal, que presenten els muntants fets amb totxo. A la façana E, i a la planta baixa, es podent veure dos obertures fetes amb arc de totxo, a l'igual que un altre que es troba al pis segon, mentre que al primer pis les obertures són d'acabat pla. Al davant de la casa hi havia hagut una era pavimentada amb terra.

Des de vora la casa s'obté una bona panoràmica de la falla del Tordell i un sinclinal escanyat.

En un cens de 1877 apareix com a "Gárjas", casa de dos pisos habitada. Segons informació oral havia estat propietat de la torre Gallifa.

REGUANT i AGUT, Josep (1988) "Súria", Història de les comarques de Catalunya. Bages. Volum II, pp. 475-502, Manresa, Edicions Parcir, Edicions selectes.