Fotínia de Can Maioles
Vilassar de Dalt

Can Mayolas

Espècimen botànic
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Jordi Montlló Bolart

Arbre ornamental, originari de l'Àsia sud-oriental, del gènere Photinia, espècie serratifolia, família de les Rosaceae. Està plantat a tocar d'una paret de pedra irregular que aguanta el marge de terra. La seva capçada té forma arrodonida, amb una amplada aproximada de 12 metres. Mesura 11 metres d'alçada. L'escorça és llisa i de color gris marronós. El volt de soca mesura 2, 80 m i el volt de canó, 1, 98 m. La disposició de les branques recorda un arbust més que un arbre. Pugen dretes formant una capçada densa. Les fulles són de color verd fosc brillant a l'anvers i un to més clar al revers. Durant la primavera quan rebrota, són de color vermell a porpra. Floreix a la primavera, i les flors són de color blanc, disposades en umbel·les de 10 a 12 cm de diàmetre. A la tardor es poden observar els fruits que es caracteritzen per uns poms vermells, de 5 a 6 mil·límetres de diàmetre.

Aquest arbre va ser introduïda a Europa a principis del segle XIX. Era molt apreciat com a arbre ornamental en els jardins privats i públics per al color de les seves fulles. Actualment és molt difícil trobar-ne exemplars adults.