Fornícula de Sant Sebastià Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer de l'Església, 26 - Passatge de Sant Sebastià
  Extrem sud-oest del nucli urbà, formant cantonada amb el passatge de Sant Sebastià
  205m

  Coordenades:

  41.38253
  1.92907
  410455
  4581776
  08295-638
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Ornamental
  Privada
  Bisbat de Sant Feliu de Llobregat - Parròquia de Vallirana
  Adriana Geladó Prat

  Fornícula situada a la façana principal del campanar de l'església parroquial de Sant Mateu, damunt del portal que dóna pas al passatge de Sant Sebastià. Es tracta d'una fornícula d'arc de mig punt motllurada, amb les impostes destacades i sostinguda per pilastres amb els basaments i els capitells destacats. Està sostinguda amb mènsules motllurades situades damunt de l'entaulament del portal i decorada amb cercles concèntrics laterals. A l'espai interior hi ha una imatge de Sant Sebastià damunt d'un pedestal, travessat per diverses fletxes. La imatge fa referència directa al martiri del sant. Tant la fornícula com la imatge estan bastides en pedra.

  Estilísticament, la fornícula té un cert aire renaixenstista.

  L'ajuntament de Vallirana va aprovar, en una sessió municipal celebrada el mes d'abril del 1928, la construcció d'una font al bell mig del carrer de l'Església. Posteriorment, la imatge fou col·locada damunt de la font l'any 1930, donada la demanda presentada per una comissió de gent Vallirana, encapçalada pel rector de la parròquia, a l'ajuntament de la vila. El consistori es va fer càrrec de les despeses d'aquesta instal·lació. Posteriorment, amb la construcció del campanar del temple parroquial l'any 1955, la imatge fou traslladada al seu lloc actual, tot i que en principi havia d'ocupar la fornícula interior juntament amb la font. Aquesta fornícula ha restat buida.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 81-82. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 47. Vallirana, abans i ara: del blanc i negre al color. Torrelles de Llobregat: Nèctar, 2015, p. 64-65.