Forn d'oli de ginebre de Cal Bertran
Capolat
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Restes d'un forn d'oli de ginebre. Consta d'uns canals picats en una codina de pedra sorrenca. Els canals formen un cercle d'uns 37 cm de diàmetre amb tres línies en el seu interior que convergeixen en el punt central del cercle, convertint-se en una de sola i sobrepassant el cercle per un dels costats. Aquesta línia actua com a canal de recollida i conducció de l'oli. Té una llargada aproximada de 157 cm i fa un lleuger gir per buscar la màxima pendent natural. Les marques estan molt ben conservades i es poden distingir perfectament.
Història
Els forns d'oli de ginebre servien per obtenir oli de ginebre. Acostumen a ser construccions de petites dimensions i els més senzills no estaven coberts per cap estructura de pedra, i eren tapats per algun element natural com argila o lloses. L'oli de ginebre era un remei molt utilitzat per diferents tipus de mals i com a desinfectant.
La cronologia d'aquest forn seria del segle XX.
Bibliografia
SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004) Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit.