Forn d’obra de Taurons
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    Carretera C-55, al km. 52 sortida cap a Palà de Torroella, travessar el riu pel pont i camí direcció NW i després W cap a can Coll (està indicat). A Can Coll continuar el camí en direcció W uns 700 m. A l'esquerra (sud) del camí.
    375

41.86088
    1.70354
    392396
    4635143
    08141 - 259
    Part superior del forn i mur perimetral destruït
    08140A017000090000IG
    Jordi Piñero Subirana

Forn d’obra o teuleria emplaçat uns 450 m al nord de la masia de Taurons. Se’n conserva tan sols la part baixa, de manera que la graella ha quedat al descobert i és molt visible. En canvi, els murs perimetrals de la construcció s’han perdut gairebé del tot, ja que devien ser desmuntats per aprofitar-ne les pedres.

El forn segueix la tipologia habitual i consisteix en una construcció de pedra en forma de planta quadrada i emplaçada en un terreny amb un lleuger pendent. Estava dividit en dos nivells, però ja hem dit que la part alta s’ha perdut totalment. Es conserva, doncs, la part inferior, corresponent a la fogaina, que és una cambra soterrada coberta per una sèrie d’arcs transversals. Aquí és on s’introduïa la llenya que donava combustió al forn. El mur davanter gairebé no es conserva, i tan sols s’insinua la boca de la fogaina. La part que és més visible és la graella, que separava la fogaina de la cambra de cocció. És formada per un gran bloc de pedra que ha estat foradat per permetre el pas de l’escalfor. És de planta quadrada i mesura 2,30 x 2,30 m, amb una gruixària molt considerable d’uns 0,70 m. Els forats queden arrenglerats en quatre filades de cinc forats cadascuna.

Aquest forn pertany a la propietat de la masia de Taurons, i ja fa temps que deu estar abandonat.

Informació oral facilitada per Josep Duarri, de Palà de Torroella