Biot prop de les Granges del Pinellet
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    Carretera C-55, al km. 52 sortida cap a Palà de Torroella, travessar el riu pel pont i camí direcció NW i després W cap a can Coll (està indicat). Poc abans de can Coll camí a la dreta uns 400 m.
    395

41.86205
    1.71234
    393128
    4635261
    08141 - 258
    08140A017000310000IJ
    Jordi Piñero Subirana

Biot o petit dipòsit emplaçat en un terreny coster, prop de la granja moderna del Pinellet. Biot és un nom popular amb què a la zona del Bages es denominen els petits aljubs coberts que servien per emmagatzemar l’aigua pluvial aprofitada dels vessants dels terrenys. En aquest cas es tracta d’un dipòsit excavat a la roca, de planta rectangular, cobert per una petita construcció de pedra lligada amb fang. La coberta és feta amb unes lloses força grans. El biot es troba adossat a una feixa, i per un costat encara es conserva un rec que discorre al peu de la feixa per on l’aigua era conduïda cap al dipòsit. Era habitual que un tros abans hi hagués un petit enclotament que actuava com a filtre per separar el fang que arrossegava l’aigua.

L’aigua d’aquests biots era utilitzada per al conreu, en aquest cas de les vinyes que hi havia en aquesta zona. Periòdicament, els dipòsits i cisternes s’havien de netejar i reparar. Segons diu la tradició, perquè els resultats fossin més duradors calia fer-ho en lluna vella.

Informació oral facilitada per Josep Duarri, de Palà de Torroella