Forn de pega de Soldevila
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Des de Soldevila (al nucli de Castelltallat) camí direcció nord 200 m i trencall sud-est uns 400 m

S'han perdut les cobertes i la pastera
    Jordi Piñero Subirana

Forn de pega propietat del mas Soldevila, emplaçat uns 600 m al sud-est d'aquesta casa del nucli de Castelltallat. Es troba, com és habitual, en un terreny amb pendent i segueix la tipologia clàssica. A la part superior hi ha el pou, que consisteix en un forat cilíndric, en aquest cas de 3 metres de profunditat i un diàmetre de 1,50. La coberta del pou s'ha perdut. En aquest recipient és on es tirava la teia (fusta resinosa provinent del cor de l'arbre) i s'hi aplicava el foc per escalfar-la. Al seu davant i a un nivell inferior hi ha l'olla, que és un altre forat subterrani, també de planta circular però més petit. Els dos recipients tenen un forat que els comunica per la part baixa i que és per on s'escolava el quitrà fruit de la combustió de la teia. A l'olla s'hi feia la segona cocció, en aquest cas del quitrà. Davant de l'olla hi solia haver la pastera, un recipient protegit amb fustes on s'hi feia la part final del procés en què la pega es refredava i es partia en petites peces, aptes per a ser transportades. En aquest cas de la pastera només en queda el rastre d'un rebaix al terra.

L'Arada Cooperativa, Memòria i paisatge a Sant Mateu de Bages (fullet), p. 8-9.