Soldevila
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Carretera BV-3003 i continuar per subsegüent pista fins uns 4 km.

XVI-XX
    Catàleg de masies (núm. 95)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions considerables emplaçada en un replà del turó on hi ha el nucli de Castelltallat, molt a prop de l'església i la Rectoria. El conjunt consta d'un cos residencial principal que forma un clos tancat amb diversos coberts i una masoveria. El cos residencial s'assenta sobre un terreny amb pendent que ha estat terrassat en diversos nivells per poder-hi construir la casa, que consta de tres plantes. L'edificació adopta una planta irregular i té al seu davant un pati amb un gran mur de contenció davanter que serveix per aplanar al terreny entorn de la masia i que acull a sota algunes dependències. El portal principal de la casa es troba a la façana de llevant i és rematat amb arc escarser. Aquesta façana ha quedat modificada per l'existència de diversos cossos adossats. La façana més regular és la de migdia, distribuïda amb tres balcons al primer pis i sustentada per tres contraforts a la part baixa. Tanmateix, per les traces d'una antiga esquerda en aquest sector sembla que aquesta façana va haver de ser totalment reconstruïda, probablement l'any 1858. A l'angle nord-oest crida l'atenció un edicle alt i estret en forma de torre que servia de colomer, en el qual els coloms podien entrar i sortir amb llibertat. A l'angle sud-est s'aixeca un altre habitatge, anomenat el Solell, que és l'antiga masoveria. I encara al nord-est s'ha adaptat una antiga pallissa com a habitatge, anomenat també masoveria.

Inscripció en un balcó de la façana sud: FETA FE L PREENE OBRA JOSEP SOLDABILA AÑ 1858
    Portal de la masoveria (casa del Solell): 1914

Sembla que aquest mas és d'origen medieval i estava vinculat al monestir de Santa Cecília de Monterrat. Segons dades del cadastre la casa ja existia l'any 1500. En un capbreu de Castelltallat fet l'any 1686 pels ducs de Cardona consta unit al mas Biosca i també al mas Vehí. Els tres pagaven de cens 8 quartans de civada el dia de la Mare de Déu d'Agost més els corresponents delmes i carnelatges. Soldevila era un dels grans masos del nucli de Castelltallat. Tal com indica una inscripció de la casa la família dels propietaris eren els Soldevila. Concretament, el 1858 era Josep Soldevila, que aquest any va fer les obres de reconstrucció de la façana sud, probablement a causa de l'amenaça d'una esquerda. Entorn de 1920 el propietari era Pere Soldevila Comellas, que va cedir els terrenys on es va construir la Casa Nova: el local de Castelltallat que va acollir l'escola, botiga i altres serveis. Les filles de Pere, Mercè i Paquita, són les actuals propietàries. A mitjan de segle XX els amos havien marxat a Camps i la casa va quedar a càrrec de masovers (Joan Ferrer Granés i Margarida). En els darrers temps el conjunt ha estat àmpliament remodelat i rehabilitat. La casa tenia un forn de pega i un forn d'obra. Tal com indica una inscripció, el 1914 es devia construir la masoveria, coneguda com el Solell.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 25, 46, 74, 95, 141, 151, 178, 199, 200, 201.