Forn de La Guardiola
Avinyó

Morisco
    a l'interior de La Guardiola

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Antic forn del qual se'n ha perdut la campana. Es conserva tot l'espai inferior on es disposaven els troncs per escalfar el forn. Igualment, podem apreciar (tot i que resta cobert) el forat per on sortia l'escalfor del foc concentrada. És aquí on es col·locava el pa o altres menges per tal de ser modificades.

La Guardiola, tal i com indica el seu nom, es construí originàriament com a punt de guarda i defensa de la zona d'Avinyó, ja que la visió sobre el plà és magnífica. Posteriorment s'anà reformant l'estructura originària donant lloc a l'actual mas.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.