La Guardiola
Avinyó

Morisco
    700 m al sud-est de Cal Macià

si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 1167 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és de pedra vista, la porta amb llinda de pedra i les obertures emmarcades amb pedra carejada. S'observa una ampliació vertical i nova coberta, per la qual la golfa esdevé pis. Hi ha un baluard, possiblement posterior a la construcció original, on hi ha una porta adovellada a la façana est, l'accés principal actual es troba a la façana oest. Trobem un cos de galeries de 2 pòrtics verticals i 3 horitzontals. A la façana nord hi ha una terrassa amb arcs a la part inferior i una cisterna. Té diferents edificis complementaris, coberts, corts i pallisses. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

Destaca el símbol que té la dovella de la porta d'accés de ponent (foto 3).

La Guardiola, tal i com indica el seu nom, es construí originàriament com a punt de guarda i defensa de la zona d'Avinyó, ja que la visió sobre el plà és magnífica. Posteriorment s'anà reformant l'estructura originària donant lloc a l'actual mas.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.