Pou de La Guardiola
Avinyó

Morisco
    just al davant de la porta d'accés lateral de La Guardiola

Marc Cucurella Pinilla

Pou d'aigua construït de forma cònica, amb carreus de pedra irregulars i lligats amb morter. Té uns 2 m d'altura en el seu punt més elevat, i fa 1,20 m de diàmetre. L'estructura presenta una obertura a la vessant de llevant, des d'on s'accedeix al pou per poder extreure'n aigua. El forat d'accés té una llinda amb l'any 1770. Recentment s'hi ha col·locat una reixa de ferro per tal de protegir-ne l'accés.

Les fotografies mostren l'estat anterior i posterior a la restauració.

La Guardiola, tal i com indica el seu nom, es construí originàriament com a punt de guarda i defensa de la zona d'Avinyó, ja que la visió sobre el plà és magnífica. Posteriorment s'anà reformant l'estructura originària donant lloc a l'actual mas.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.