Forn de guix FG009 Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer de Madrid - Urbanització Vallirana Parc
  Entre el carrer de Madrid i el de la Moreneta, en una parcel·la sense edificar davant del número 42
  331m

  Coordenades:

  41.37089
  1.9465
  411897
  4580466
  08295-409
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Molt cobert d'abundant vegetació.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 1905303DF1810N
  Adriana Geladó Prat

  Forn de guix doble construït en una parcel·la sense edificar amb un fort desnivell marcat pels dos carrers. Presenta una planta rectangular i està bastit amb pedra de diverses mides sense treballar lligada amb morter de calç. A les cantonades hi ha carreus de mida gran ben desbastats. La façana principal, orientada al carrer de Madrid, compta amb dues boques d'arc de mig punt bastides amb pedra disposada a mode de dovelles. Damunt seu hi ha un registre horitzontal i una filada de petits forats rectangulars, que probablement marca un nivell diferent.

  Les dades han estat cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  Els forns de guix estaven destinats a l'obtenció d'aquest material mitjançant la combustió a baixa temperatura de la pedra de guix de la zona, que s'extreïa d'alguna pedrera propera al forn. Normalment estaven excavats i construïts en un terreny en pendent, de manera que la càrrega es feia per la part superior (prop del lloc d'extracció de la pedra) i el foc per la inferior.

  Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://www.xtec.cat/~jgirabal/materialsgeolo/fornsguix.pdf (Consulta: 12-04-2017). OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 61-69. RICH LLORENS, Judit (2015). Inventari del Patrimoni Cultural de Vallirana. Treball de pràctiques UAB / Ajuntament de Vallirana.