Forn de guix FG009
Vallirana

Carrer de Madrid - Urbanització Vallirana Parc
    Entre el carrer de Madrid i el de la Moreneta, en una parcel·la sense edificar davant del número 42

Molt cobert d'abundant vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Forn de guix doble construït en una parcel·la sense edificar amb un fort desnivell marcat pels dos carrers. Presenta una planta rectangular i està bastit amb pedra de diverses mides sense treballar lligada amb morter de calç. A les cantonades hi ha carreus de mida gran ben desbastats. La façana principal, orientada al carrer de Madrid, compta amb dues boques d'arc de mig punt bastides amb pedra disposada a mode de dovelles. Damunt seu hi ha un registre horitzontal i una filada de petits forats rectangulars, que probablement marca un nivell diferent.

Les dades han estat cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

Els forns de guix estaven destinats a l'obtenció d'aquest material mitjançant la combustió a baixa temperatura de la pedra de guix de la zona, que s'extreïa d'alguna pedrera propera al forn. Normalment estaven excavats i construïts en un terreny en pendent, de manera que la càrrega es feia per la part superior (prop del lloc d'extracció de la pedra) i el foc per la inferior.

Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://www.xtec.cat/~jgirabal/materialsgeolo/fornsguix.pdf (Consulta: 12-04-2017). OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 61-69. RICH LLORENS, Judit (2015). Inventari del Patrimoni Cultural de Vallirana. Treball de pràctiques UAB / Ajuntament de Vallirana.