Forn de guix FG006 Vallirana

Baix Llobregat
Torrent de Campderrós - Can Bogunyà
Al marge esquerre del PR-C 163 en direcció al Coll del Marge del Moro, davant del Polvorí
220m

Coordenades:

41.36592
1.93648
411052
4579925
08295-406
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00400009
Adriana Geladó Prat

Forn de guix simple construït en el desnivell que provoca el torrent de Campderrós respecte al camí. Presenta una planta rectangular exterior i està bastit amb pedra de diverses mides sense treballar i fragments de maons, lligat amb morter de calç. A les cantonades hi ha carreus de mida gran ben desbastats. A la part inferior hi ha quatre obertures d'arc de mig punt bastides amb maons, utilitzades pel foc. La part interior del forn té una planta circular i està bastida amb pedra desbastada lligada amb morter i disposada en filades regulars. Aquestes filades s'alternen amb petites filades de maons. L'estructura presenta alguna reparació moderna feta amb totxo a la part superior.

Les dades han estat cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

Els forns de guix estaven destinats a l'obtenció d'aquest material mitjançant la combustió a baixa temperatura de la pedra de guix de la zona, que s'extreïa d'alguna pedrera propera al forn. Normalment estaven excavats i construïts en un terreny en pendent, de manera que la càrrega es feia per la part superior (prop del lloc d'extracció de la pedra) i el foc per la inferior. Tot i que no es pot assegurar, és probable que el guix que s'extreïa de la mina de can Bogunyà (o el Polvorí), situada al seu costat, fos tractat en aquest forn durant un temps.

Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://www.xtec.cat/~jgirabal/materialsgeolo/fornsguix.pdf (Consulta: 12-04-2017). OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 65-66.