Forn de calç FC007 Vallirana

Penya Rubí - Can Bogunyà
Pel PR-C 163 en direcció al Puig Vicenç, prop de la Penya Rubí, prop d'un torrent

Està força enderrocat.
Adriana Geladó Prat

Forn de calç simple excavat al marge dret del camí. Presenta una planta circular i s'observen les parets rubefactades per l'acció del foc. A la part superior es conserven aproximadament quatre filades de pedra de diverses mides que coronen l'estructura. No s'observen restes de la boca d'entrada.

Les dades han estat cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

Aquests forns estaven destinats a l'obtenció de calç mitjançant la combustió a altes temperatures de la pedra calcària de la zona. Podien ser d'un sol ús o bé permanents, i podien estar excavats en un talús del terreny o construïts en un terreny pla. La calç s'utilitzava per a la construcció (morter de calç) i la vinya (esterilització de plagues), entre d'altres usos (desinfecció de l'aigua, tractament de les pells dels animals…).

Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://webfacil.tinet.cat/manelmar/7289 (Consulta: 12-04-2017). OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 61-69.