Forn de ginebró de l’Ingla
Navàs

Bages
    Sector nord-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà Vell de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet, A cal Tiet seguir el camí en direcció cal Fuster. Poc després d'aquesta casa camí a la dreta (sud-est) 1 km fins l'Ingla. Corriol sud fins la riera
    474

41.90273
    1.77055
    398024
    4639707
    08141 - 388
    08140A011000570000IG
    Jordi Piñero Subirana

Forn de ginebró gravat a la roca d’una codina situada a la llera de la riera d’Hortons, prop de la masia de l’Ingla. Concretament es troba uns 80 m a l’est-sudest de la casa. La tipologia d’aquest forn és una de les variants que sol ser habitual a la zona. El gravat a la roca dibuixa un cercle que té al centre un regueró de línia recta i que desemboca en un petit graó natural de la roca. Uns 11 metres a la dreta hi ha un altre gravat a la roca amb una espècie de cercle que, pel que sembla, és un intent inacabat de construir un segon forn.

En les èpoques més recents aquests forns funcionaven de la següent manera: al damunt del cercle s’hi apilonaven les branques de ginebró i les teies per cremar, que eren sostingudes dins d'un bidó que es col·locava invertit, de manera que actuava com una mena de forn. L'oli que destil·lava el ginebró baixava pel regueró i es dipositava en algun recipient que es col·locava al final.

L’oli de ginebró té moltes propietats, i s’utilitzava sobretot per guarir inflamacions en animals, però també en les persones. Aquest tipus de forns encara s’utilitzaven a principis del segle XX.

Aquest element és inèdit i el donem a conèixer gràcies a la informació facilitada per Jaume Obradors