L'Ingla
Navàs

Bages
    Sector nord central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà Vell de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet que va en paral·lel a la riera d'Hortons, A cal Tiet seguir el camí en direcció cal Fuster. Poc després d'aquesta casa camí a la dreta (sud-est) 1 km aprox.
    485

41.90287
    1.76956
    397942
    4639724
    08141 - 314
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 71.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    08140A011000570000IG
    Jordi Piñero Subirana

Petita masia o casa de pagès molt ben emplaçada en una esplanada que es troba front a la vall de la riera d’Hortons i amb un turó a la seva esquena. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) i té dos petits coberts adossats al nord-oest i un cobert independent al sud.

És un exemple interessant perquè ha conservat íntegrament la tipologia constructiva originària. La part més antiga de la casa es troba al nord i d’aquí s’ha allargat en dues o tres fases cap al sud. La façana principal, encarada al sud-est, és fruit d’aquesta última ampliació, tal vegada del segle XIX. Presenta una composició simètrica ordenada en base a un arc central, sense porta i que dóna accés a una estança de treball, amb tres finestres al seu damunt i una galeria d’un sol arc a les golfes. Les finestres són emmarcades amb pedra carejada. L’habitatge pròpiament es troba més endins, i s’hi accedeix per un portal lateral amb llinda plana situat al sud-oest. A la part posterior de la casa hi ha adossada una tina, amb accés a la part alta mitjançant una rampa. Els paraments són de diferent tipus, majoritàriament a pedra vista. A la part davantera l’interior ha conservat totalment una estructura amb bigues de fusta, sense llates. Al seu davant un muret forma un clos davanter.

El cobert de l’angle oest forma una mena de porxo molt alt a l’interior del qual hi ha un interessant forn de pa, construït al segle XIX i d’una tipologia força peculiar: amb una xemeneia a la part superior i, a la part inferior, una petita cambra segurament per guardar-hi la llenya, ja que el foc es feia dins mateix del forn on després es coïa el pa. Es conserva en perfecte estat. També és interessant el cobert aïllat al sud, que devia ser el femer: semi-soterrat i cobert amb volta de maó.

Inscripció al forn: 18[?]

Informació facilitada per Jaume Obradors

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria ser originària del segle XVIII o, tal vegada més antiga. En fases posteriors, possiblement ja al segle XIX, s’anà ampliant cap al sud.

En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “El Ingla”. Hi consta que és una casa que estava situada a 1 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de tres pisos.

A mitjans de segle XX hi vivien com a masovers la família Suades. Ton Suades era un de dotze germans originari de Corretjoles. S’hi va estar fins els volts de 1955, i posteriorment la casa pràcticament ja no va ser habitada.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa núm. RU. 31.