Forn de calç d'en Cagaduros 1 Vallirana

  Baix Llobregat
  Avinguda del Baix Llobregat - Can Prunera
  Al marge dret del carrer que puja a Les Bassioles, sortint del polígon industrial de can Prunera
  285m

  Coordenades:

  41.37017
  1.9028
  408241
  4580431
  08295-425
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Cobert d'abundant vegetació.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 7607001DF0870N
  Adriana Geladó Prat

  Forn de calç excavat en un talús del terreny natural de la zona i format per tres cambres de planta circular. Les parets estan rubefactades per l'acció del foc i es conserva una obertura d'arc de mig punt que connecta dues de les tres cambres. Destaca una obertura circular orientada al carrer. La part superior de les cambres conserva alguna filada de pedra de la zona sense treballar. L'estructura està molt afectada per l'abundant vegetació que hi ha a la zona.

  Les dades han estat cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (FC028).

  Aquests forns estaven destinats a l'obtenció de calç mitjançant la combustió a altes temperatures de la pedra calcària de la zona. Podien ser d'un sol ús o bé permanents, i podien estar excavats en un talús del terreny o construïts en un terreny pla. La calç s'utilitzava per a la construcció (morter de calç) i la vinya (esterilització de plagues), entre d'altres usos (desinfecció de l'aigua, tractament de les pells dels animals…). Segons la documentació consultada, els forns de calç de la zona de les Bassioles foren els darrers que van estar en funcionament al municipi.

  Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://webfacil.tinet.cat/manelmar/7289 (Consulta: 12-04-2017). MARGALL, M.; MIRALLES, J. (2016). Diagnosi dels espais lliures-Municipi de Vallirana. Informe tècnic. Barcelona: Diputació de Barcelona, Sitxell, p. 37 (Inèdit). OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 61-69.