Fontcendra està situada al peu del Bac de Fontcendra, un serrat boscós que delimita naturalment els termes municipals de Sant Agustí de Lluçanès i Perafita, i prop del gorg de la Vaca.
Es tracta d'una masia de dimensions mitjanes formada per un volum principal de planta rectangular, format per planta baixa, primer pis i golfes amb teulada a doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Els murs de càrrega estan construïts amb maçoneria de pedra irregular i estan arrebossats en les parts que s'han reformat recentment, exceptuant una part construïda amb obra vista.
La façana principal, orientada a l'est, presenta la majoria d'obertures emmarcades amb llinda de fusta i brancals de maó, exceptuant la porta principal que té brancals de pedra picada i la finestra situada a la seva dreta, que conserva brancals i llinda de pedra picada. A l'esquerra de la porta principal, trobem una porta d'accés al corral dels conills i un abeurador pel bestiar. A l'extrem esquerra s'hi observa un porxo, reformat recentment.
A la façana sud trobem un cobert, de teulada a una sola vessant i pilars de maó, amb un porxo a sobre.
La façana oest està dominada per un cos annex que sobresurt de la façana. Originalment era una pallissa, a la que s'accedia a través d'una escala independent, i més tard va passar a ser un corral. Actualment s'ha reformat i s'ha enderrocat l'escala passant a formar part de l'habitatge. També en aquesta façana trobem l'accés a un estable, actualment en desús.
La façana nord està dividida entre la part que correspon al volum central i la que correspon al cos annex. La primera presenta diverses obertures disposades irregularment en un mur de maçoneria de pedra, la part que correspon al cos annex està arrebossada i mostra dues obertures de gran tamany.
A l'entorn de la masia trobem un cobert de nova construcció a uns metres de la façana nord, la font que proveïa la masia, que es troba a uns dos-cents metres en direcció sud, i un abeurador que es troba a mig camí de la font i que servia també com a dipòsit per emmagatzemar l'aigua de la font.