Font Vella
Perafita

Sector central del terme municipal
    A 350 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'050.

Segons fonts orals és una font que mai s'asseca i encara hi ha veïns que l'utilitzen habitualment.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font Vella està situada sota un conjunt de cases situades a l'extrem oest del nucli urbà en l'anomenat carrer de la Font, uns cent metres al sud de la font Nova.
    S'accedeix a la font des del carrer de la Font, al costat del petit nucli de cases que forma el carrer. Des de la última d'aquestes cases, la situada més a l'est, es troba unes escales de pedra, amb barana metàl·lica col·locada recentment, que condueixen a la font, situada pocs metres sota la casa.
    La font està formada per un mur de maçoneria de pedra adossat perpendicularment a un marge rocós, a l'interior del qual hi ha el dipòsit. Del mur en sobresurt una aixeta metàl·lica moderna a l'extrem inferior i un desaigua de pedra monolític que actua com a sobreeixidor del dipòsit i que es troba cobert de molsa. En un dels carreus que formen el mur hi ha la data inscrita de 1751. L'espai que hi ha davant la font està delimitat amb blocs de pedra treballada, formant una petita pica sota l'aixeta.