Font Nova
Perafita

Sector central del terme municipal
    A 300 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'050.

Regular
    Els últims analàlisis realitzats a la font indiquen que les seves aigües superen els límits de toxicitat i per tant no és potable.
    Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font Nova està situada a l'extrem oest del nucli urbà, sota un cobert situat en l'anomenat carrer de la Font, uns cent metres al nord de la font Vella.
    S'accedeix a la font des del carrer de la Font, concretament entre un cobert de grans dimensions i un petit camp de conreu que s'estén al sud d'aquest, ambdós al costat oest del carrer. Baixant uns metres des d'aquest punt per un corriol s'arriba a la font al cap de pocs metres, arribant a aquesta per sobre del dipòsit i passant per un tram d'escales de pedra.
    La font està formada per una gran estructura de planta rectangular bastida amb murs de maçoneria de pedra gran i treballada que conté el dipòsit i que es troba adossada a un marge. Davant del mur frontal del dipòsit s'obre un espai rectangular enllosat, delimitat a un costat per un mur de maçoneria de pedra i a l'altre per una filada de blocs de pedra treballada, acabant a ambdós costats amb un banc de pedra. Del mur frontal en sobresurt una aixeta metàl·lica en la part central inferior, just al costat d'una petita formació de tosca, a la que s'accedeix a través de dos graons de pedra laterals. La font queda envoltada per un petit prat delimitat per roures i freixes.

En el moment de la visita (juny 2008), just després d'un període de pluges, l'espai que hi ha davant la font es trobava negat d'aigua. Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 1997, 1999, 2002, 2004, 2005 i 2006 , la font Nova presentava un índex de nitrats de 99'40, 83'50 i 86'10, 140'20, 126'40 i 133'30 mg/l respectivament per la qual cosa s'ha de considerar com una font no potable, ja que supera el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

La font Nova era una de les fonts més utilitzades pels veïns de Perafita.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.