Font i bassa del Marcet
Granera

Pantà del Marcet
    Dins del recinte de la fàbrica del Marcet, a pocs metres de la casa del propietari de la fàbrica

Adriana Geladó Prat

Conjunt situat damunt de les construccions que conformen la fàbrica del Marcet, a la banda de llevant i prop de la casa de l'amo. Presenta una bassa de grans dimensions i planta irregular, que està bastida en pedra i compta amb un revestiment arrebossat tant interior com exterior. La bassa està separada per un mur central bastit en pedra, que compta amb una canalització superior coberta amb una filada de teula àrab. Aquesta canalització s'alimenta de l'aigua que brolla del marge de llevant, just a sota d'un volum d'arc rebaixat bastit en pedra, que integra un plafó de ceràmica vidrada acolorida amb la imatge de la verge de la Mercè. A l'altre extrem, l'aigua brolla mitjançant un broc metàl·lic i cau dins d'una pica troncopiramidal de pedra, que està elevada i integrada al mur de ponent de la bassa. Per accedir al broc hi ha tres graons semicirculars de pedra també.

La font es situa en una pineda enjardinada amb taules de pedra. Al costat de tramuntana de la bassa hi ha un banc corregut de pedra, adossat al marge de llevant de la zona. Pel que sembla, el sobreixidor s'escorre per sota l'esplanada on es situa la font, anant a parar al torrent de la Riera, força més avall.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 54. GENESCÀ, Pere (2017). Taula actualització i ampliació inventari fonts a Catalunya. [Inèdit]. Http://www.granera.cat/ [Consulta: 20-04-2019]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 20-04-2019].