Font dels Gitanos
Figaró-Montmany

Nucli del Figaró
    Al peu de la rotonda d'accés al municipi des de la Garriga, al costat del riu Congost.

Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta de Ribes n.34. Figaró-Montmany 08590.
    Anna M. Gómez Bach

Estructura de factura contemporània formada per pedres de procedència local, de grans dimensions i disposades dues en perpendicular i un gran bloc paral·lel a la font. Aquesta es troba en un espai arrecerat als peus de la rotonda d'accés al Figaró des de la C-17 venint de la Garriga, en la intersecció amb la carretera de Gallicant. Situada sobre el riu Congost en una pendent als peus de la carretera presenta unes dimensions força reduïdes. La boca es troba sota dos grans blocs i està formada per una aixeta d'obertura i una petita pica d'obra coberta amb una reixa de metall que capta l'aigua sobrant i la retorna al riu Congost; sense cap element ornamental. L'entorn es troba adequat, amb un baixador, una paperera i nombrosos arbres sobretot pollancres i pins, així com altres espècies pròpies de ribera.

La ubicació d'aquesta font i l'adequació d'aquest espai de lleure i esbarjo s'ha de relacionar amb la construcció la carretera l'accés des de la C-17 i l'antic camí de Gallicant i la consolidació de tot aquest espai urbà situat sobre el riu Congost. Com es pot apreciar per la factura, el seu arranjament pertany plenament a l'època contemporània, amb reformes d'inicis del segle XXI. Aquest espai es força concorregut tant per els infants i jubilats del poble, per la seva bona situació, com per els vianants i habitants del municipi. També és habitual troba-hi gent que va a buscar-hi aigua o a passejar.

AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany.