Font de ca l'Antic
Figaró-Montmany

Nucli del Figaró
    Parc de Ca l'Antic al Carrer Ramon Bosch o de ca l'Antic.

Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta de Ribes n.34. Figaró-Montmany 08590.
    Anna M. Gómez Bach

Als peus de la plaça del carrer de ca l'Antic, i abans de pujar les escales que porten a la mateixa casa hi ha una petita font arrecerada i construïda. El mur de contenció on s'obre la font està format per un conjunt de pedres sense desbastar de morfologia irregular, on s'utilitza pedra de tosquera i altres pedres de procedència local amb finalitats ornamentals. Aquestes aparentment estan bastides en pedra seca, tot i que es troben lligades amb ciment per la part interna. El broc, de metall i de petites dimensions, es troba al centre de la composició, amb un petit suport construït i decorat amb línies incises que formen un reixat. A la base hi ha una petita pica, construïda seguint la mateix tècnica que la resta de la font. Tot i que en el moment de la visita aquesta no rajava, la presència de molsa a la zona del vessador fa pensar en un funcionament més o menys continuat. Al costat, en el mur de contenció on hi ha les escales de Ca l'Antic hi ha un rètol que diu F.C.V. FONT DE CASA ANTIC, en una porta de metall que segurament alberga un petit dipòsit, i al costat un cartell que adverteix que es tracta d'aigua sense garantia sanitària.

A sobre hi ha una passera que mena a Ca l'Antic on s'hi troba un antic fanal que formava part de l'enllumenat públic i que s'ha mantingut com element decoratiu.

Aquesta font, recentment modificada, es troba dins el que seria l'antiga bassa del Molí del Mig o de Can Cortés, actualment reconvertida en plaça pública. L'estructura es troba arrecerada a l'extrem nord-est d'aquest espai públic i tot i haver sofert nombroses modificacions es pot relacionar amb l'antic mas Antic i la xarxa de captació i aprofitament dels recursos hidràulics documentada al nucli del Figaró des del segle XIV. Es tracta d'un espai que de ben segur va ser amortitzat en època moderna i que actualment ha mantingut parcialment la seva funció social com a font urbana.