Font dels Bartomeus
Gurb

Parròquia de Sant Cristòfol de Vespella
    A 150 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 5'400

Jordi Compte

La font dels Bartomeus està situada a tocar del Rimentol, riera que recull bona part de les aigües de la parròquia de Sant Cristòfol de Vespella, pocs metres a l'oest del pont per on creua la carretera BV-4601 i al sud-oest de l'Argila.
    S'accedeix a la font a través de la pista forestal que s'inicia a l'extrem nord del pont. Als pocs metres de seguir la pista es troba el Rimentol, que s'ha de creuar, i pocs metres a l'oest d'on s'ha creuat, a l'altre costat d'un marge que separa un pla de la riera, es troba la font.
    La font està ubicada sobre una formació rocosa que aflora a la superfície dins mateix del llit del Rimentol, i està formada per una esquerda que forma la roca de forma natural per on brolla l'aigua. La font brolla a escassos centímetres de la riera, dificultant la recollida d'aigua, tot i que antigament el rec tenia un curs lleugerament diferent i l'accés a la font era més fàcil.

Antigament el camí ral que comunicava Gurb i Sant Bartomeu del Grau creuava el Rimentol prop de la font. La font dels Bartomeus era, doncs, un punt d'abeurada tant per animals com per persones.