Font del Raig
Matadepera

  Vallès Occidental
  Camí de la Font Soleia
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  825

  Coordenades:

  41.63986
  2.02197
  418546
  4610253
  Número de fitxa
  08120 - 387
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08119A002000030000YA
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Surgència d’origen càrstic situada en una escletxa que baixa en diagonal, sota la paret dels cingles del Camí de la Soleia, en direcció al Planet. Un cop arribats a la via d’escalada coneguda amb el nom de “Clave Omega”, resseguir la paret fins a trobar un arbre mort que cal voltejar. La font se situa a mà dreta en l’escletxa, ben visible, amb un roldor a la part inferior i arítjol i heura que puja per les parets.

  Es tracta d’una antiga surgència intermitent, que raja sobretot en èpoques de pluges. A l’exterior de l’escletxa hi ha una bona colada amb concrecions calcàries. Al damunt, en un costat de la paret, hi ha un pegat de morter rectangular de la mateixa tipologia que el que es localitza a la Font Soleia, del qual en manca un tros, probablement malmès per l’heura que h creix. S’hi llegeix el següent: “FON DE (...). / 22 (...)”.

  Les surgències són fonts naturals que brollen de la terra o d’entre les roques. Poden ser temporals o permanents. El seu origen procedeix de les aigües infiltrades en un carst, que surten a l’exterior a través d’un forat o una cova, quan localitzen un nivell subjacent de roques impermeables. Per tant, el moviment natural de l’aigua a través de la roca queda desviat pel material impermeable i per tant forçant-lo a sorgir a la superfície.

  La Font del Raig, que semblava desapareguda, fou localitzada per Marc Ros i David Valls, dos escaladors que repassaven les vies del cingle del camí de la Soleia conegut amb el nom de la Placa de l’Heura. La placa, en aquell moment era un xic més grossa i s’hi podia llegir “FON DE RA(...) / 22(...)”.

  Marcel Millanes, un avesat coneixedor de la muntanya, va corroborar el nom de la font com del Raig.

  La surgència apareix cartografiada al mapa de la guia monogràfica de Sant Llorenç del Munt publicada l’any 1935.

  AA.VV. (1935). Guia monogràfica de Sant Llorenç del Munt. La Mola. Centre Excursionista de Terrassa. Impremta Joan Morral. Terrassa.

  GRAU, Edmond i VANCELLS, Frederic (1997). 70 fonts de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb itineraris per visitar-les. Terrassa: El Cau Ple de lletres editorial.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.