Font del molí del Mas
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 800 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'900.

Jordi Compte i Marta Homs

La font del molí del Mas està situada a tocar de la riera de Merlès, just a l'altura del molí que li dóna nom, però en el costat oposat de la riera.
    S'accedeix a la font des del pas que creua la riera per a dirigir-se cap al Mas. Un cop creuada la riera s'ha d'agafar un corriol que surt a mà esquerra i seguir-lo, en direcció nord seguint la riera, fins trobar la font. El corriol, força estret, queda delimitat en alguns trams amb un mur de pedra en el costat de la riera.
    La font està formada per un brollador que sobresurt d'un marge envoltat de boixos. Just a sota, una pedra col·locada de través tanca una petita pica. Davant la font hi ha un espai rectangular, molt fresc i ombrívol, delimitat amb un baix mur de maçoneria de pedra, en el que hi ha una taula formada per una mola de molí i diversos seients de pedra. També és destacable el gran roure que hi ha uns metres al sud de la font i que s'aboca, per sobre del corriol, cap a la riera. Prop d'aquest roure hi ha un pilar bastit amb maçoneria de pedra que indica l'emplaçament d'un antic pont.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2004, 2005, 2006 i 2007 , la font del molí del Mas presentava un índex de nitrats de 7'30, 0'70, 9'90 i 7'30 mg/l respectivament per la qual cosa s'ha de considerar com una font potable, ja que es troba dins del límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.