Font del mas la Serra
Talamanca

Mas La Serra, km 23,2 de la carretera BV1221 Terrassa-Navarcles, 08279 Talamanca
    De davant del mas La Serra surt un cami que baixa fins a una gran plana on hi veiem la sínia

Quim Serdà Manau

Naixent d'aigua a l'extrem ponentí dels antics horts del mas La Serra. Trobem un gran dipòsit construït amb el propòsit de recollir l'aigua del subsòl per a usos agrícoles i domèstics. Aquesta estructura, feta de blocs de pedra i morter, permet acumular un important volum d'aigua per a poder ser remuntada per la sínia.

En aquesta font neix el torrent del Güell. Avui és pràcticament sec, però de ben segur que en una altra època de l'any baixa més cabalós. Passat el mas Escaiola, les seves aigües flueixen amb la riera de Talamanca, per acabar trobant-se amb la riera de Mura a Sant Esteve. També trobem just aquí, en el naixent de la font, l'espectacular sínia del mas La Serra (fitxa 139).

Antigament, l'aigua d'aquesta font estava emprada per a diferents usos. D'una banda, servia per a l'ús domèstic del mas La Serra fins que aquest va poder tenir el subministrament d'aigua del poble, cap als vols dels anys 1970. D'altra banda, la sínia que trobem aquí construïda proveïa d'aigua per a regar els horts que hi havia antigament a l'esplanada. Altrament, també es feia servir el dipòsit d'aigua com a safareig. Avui, sembla que ningú explota la font.