Balma dels Gubians
Talamanca

Solei de La Gubiana, 08279 Talamanca
    Del poble a la riera pel camí Obaga del Castell arribem al molí del Menut, seguim a dreta uns 100m

Quim Serdà Manau

Enmig del paratge boscós i pedregós que conforma la serra de la Mussarra, hi destaca als seus peus aquesta balma oberta a la roca natural, ben a prop de la riera de Talamanca, just al seu pas per darrera el poble. Es troba en el curs del torrent dels Pets, que en aquest tram pren el nom de torrent dels Gubians, per acabar confluint a la riera. Per damunt, la balma forma una gran esplanada de roca sobre la que hi podem caminar, formant part de l'itinerari turístic que recorre el poble. L' interior de la balma resta per sota del nivell de circulació dels camins que l'envolten, per accedir-hi, cal descendir per un estret sender amb un alt desnivell i endinsar-se entremig d'una espessa vegetació. El seu topònim deriva del nom del mas que trobem uns metres més amunt a la carena, La Gubiana.

Sota de la balma hi ha la font dels Gubians, avui de difícil accés i localització per la gran quantitat de vegetació.