Roure de la Quintana
Talamanca

Baixem a la Urbanització La Quintana per la via principal, en un parc a l'esquerra

Espècimen botànic
    Ajuntament de Talamanca, Pça de l'església 1, 08279 Talamanca
    Quim Serdà Manau

Arbre caducifoli de creixement lent del gènere Quercus Humilis, conegut també amb el nom de Roure Martinenc. És originari d'Àsia Menor i de la meitat sud d'Europa. A la península ibèrica el roure martinenc creix espontàniament a les zones relativament poc àrides de Catalunya, al nord-est d'Aragó i al País Basc i zones properes. Pot arribar als 500-600 anys d'edat, i pot tenir una alçada de fins a 25m, mentre que el de fulla petita rarament supera els 15 m. La capçada té forma de cúpula mitjanament densa. El tronc acostuma a ser sinuós. L'escorça vella és de color marró grisenc i està formada per petites escames rugoses. Els branquillons són prims i estan recoberts d'una curta pilositat grisenca a la part més jove. Les fulles són simples i estan en disposició esparsa, sovint persisteixen seques a l'arbre durant l'hivern. El limbe de les fulles del roure martinenc fa entre 4 i 12 cm de llarg i és més o menys tou. El fruit és una núcula que s'anomena gla o aglà. VALLÈS (2004:134) El Roure de la Quintana presenta una alçada d'uns 9 metres amb un tronc de 70 cm de diàmetre. El seu brancatge s'obre tot formant una gran arbrada, mentre que les fulles són de reduïdes dimensions, entorn els 5 cm.

Arbre monumental declarat d'interès local en el Diari Oficial de la Generalitat, núm.1687 de 28-12-92.

L'espai on es localitza aquest arbre és una petita roureda, i ha estat des de fa anys un emplaçament d'esbarjo per els talamanquins. La catalogació es va plantejar per tal de protegir aquesta espècie de la imminent amenaça constructora.

VALLÈS i SALA, Florenci (2004). Guia d'arbres de Sant Fruitós de Bages. Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i AMPANS, Manresa.