Font del mas de les Fonts 1
Vallirana

PR-C 160 - Mas de les Fonts
    Al sud de la masia del Mas de les Fonts, al marge del camí que porta a la Penya del Moro

Adriana Geladó Prat

Font aïllada i natural que brolla del marge del camí, en un dels plecs de la roca mare de la zona. Presenta una obertura irregular amb un tub encastat a la roca per on brolla l'aigua. Sota hi ha una pica de planta irregular excavada al sòl i delimitada amb pedres sense treballar. Des de la pica neix una canalització excavada al sòl que marxa cap al camí. Una de les dues bandes està delimitada per la pròpia roca.

Probablement, aquesta fou la primera font bastida a la zona. Té una alta capacitat de recàrrega amb pluges intenses. Aquest fet es beneficia de la filtració de l'aigua a través de les fractures que presenta la roca de la zona, provocant la dissolució dels carbonats de la roca calcària i creant les cavitats o avencs. Alhora també es crea un sistema hidrogeològic complex. És típic dels sistemes càrstics.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 34-35. MARGALL, M.; MIRALLES, J. (2016). Diagnosi dels espais lliures-Municipi de Vallirana. Informe tècnic. Barcelona: [Diputació de Barcelona, Inèdit], p. 15. OLLÉ, Francesc (2016). Vallirana, poble d'aigua. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 24, 25.