Font del carrer Migdia
Santa Fe del Penedès

  Alt Penedès
  Al carrer Migdia, davant de Ca la Mília

  Coordenades:

  41.38451
  1.72035
  393006
  4582233
  Número de fitxa
  08249 - 19
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1936
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Santa Fe del Penedès. C. de l'Horta, 1. Santa Fe del Penedès.
  Autoria de la fitxa
  Oriol Vilanova

  Font d'obra, de 2 m d'alçada x 85 cm d'amplada, adossada en una paret al carrer Migdia, estructurada en tres cossos. El cos superior, de forma triangular lleugerament corbada està decorat amb petites rajoles que formen arabescos geomètrics. El cos mitjà, quadrat, està decorat amb rajoles de mides més gran que formen rombes concèntrics de color verd i groc, al centre d'aquest cos es troba l'aixeta de la font, metàl·lica amb polsador. Al cos inferior, que toca a terra, es troba el dipòsit que recull l'aigua, que sobresurt 55 cm respecte al pla vertical de la font.

  La història d'aquesta font està íntimament lligada a l'arribada de la primera aigua potable a Santa Fe.
  Durant l'any 1935, l'ajuntament de Santa Fe, amb l'alcalde Josep Forns i Montserrat al capdavant i amb l'ajuda d'altres ciutadans del poble, va decidir portar-hi aigua i fer dues fonts.
  Els encarregats de buscar l'aigua foren Bartomeu Montserrat i Ramon Bosch. Van fer dos pous, sense trobar-hi aigua. Les tasques de sondeig es feien a la zona dels pujols perquè l'aigua que sortia d'allà era de molt bona qualitat. Finalment van fer un pou d'on sortia aigua i, treballant a pic i pala, assoliren una profunditat de 6 metres, amb una mina de 15 metres.
  El consistori va demanar diners a la Generalitat de Catalunya, presidida en aquell moment per Francesc Macià, i es va aconseguir un ajut de 6000 pessetes. L'ajuntament, per la seva banda, també va recollir diners.
  Començaren les obres, arribant les rases al poble després de diversos dies de feina. Es van construir dues fonts, una al carrer Major (ara carrer de Migdia) i l'altra a la plaça Major (ara plaça de Catalunya).
  S'havia decidit fer una festa per beneir les fonts i fer rajar aigua a dojo per a tothom, ja que es tractava d'un esdeveniment històric per a Santa Fe. Però pocs dies abans de la celebració esclatà la Guerra Civil del 1936, restant tot paralitzat.
  El Comitè local es va quedar els diners que hi havia a l'Ajuntament. Van fer rajar les fonts sense festa ni benedicció i van enviar una carta a Bartomeu Montserrat, l'encarregat de les obres, dient-li que totes les despeses les havia de pagar ell, ja que al·legaven que aquells diners que hi havia a l'ajuntament havien de servir per comprar armes, municions i altres coses. Al cap d'uns dies, però, el Comitè i l'Ajuntament van arribar a un acord per compensar econòmicament al senyor Montserrat.

  VENDRELL I VENDRELL, Remei, et alii. (1994): "Santa Fe del Penedès. Un municipi històric al cor de l'Alt Penedès." Edita: Ajuntament de Santa Fe del Penedès. Santa Fe del Penedès, p. 114-115.