Els Botins
Santa Fe del Penedès

  Alt Penedès
  Carretera 243, de Sant Sadurní a Vilafranca, entre els quilòmetres 6 i 7. 08792

  Coordenades:

  41.38637
  1.7321
  393992
  4582425
  Número de fitxa
  08249 - 20
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002500CF98C000
  Autoria de la fitxa
  Oriol Vilanova

  Edifici de planta rectangular amb dos pisos estructurat en dos cossos: un cos principal, amb teulada a un sol vessant frontal, i un cos posterior amb teulada a doble vessant.
  Davant de la façana principal, orientada al sud-est, hi ha un gran pati amb l'entrada principal, d'arc de mig punt adovellat i unes parets mestres d'un metre de gruix que van ser reconstruïdes l'any 1817, tal i com testimonia la data gravada en un dels batents de fusta de la porta d'entrada. En aquest pati de l'entrada hi ha tres pous d'aigua, i dos d'ells tenen els fons connectats. En aquest mateix espai s'exposen dues premses de cargol, amb un ús actualment ornamental, que anteriorment estaven emplaçades als cups de la casa, on ara es troba el restaurant dels propietaris.
  També a l'exterior de l'edifici destaquen dos contraforts de grans dimensiona adossats a la façana oest, un d'ells de pedra vista i l'altre arrebossat amb guix i ciment com la resta de la façana. Ambdós contraforts arriben a l'alçada de les finestres del primer pis.
  A l'interior de l'edifici, les estances de la planta baixa conserven estructures d'època gòtica, com els quatre arcs de diafragma del sostre, dos a l'entrada i un a dues estances més, o les portes d'arc de mig punt adovellades, cinc en total. També es conserva l'estructura d'una premsa de cargol encastada en una de les parets de la planta baixa, de la qual es poden observar els muntants i la base del plat de premsa, de pedra calcària. La base del plat té un diàmetre de 67 cm. A la part superior es conserva l'embarrat de fusta, on hi ha inscrita una data, de la qual es llegeix únicament "68".
  Al costat de l'entrada principal hi ha una sala, actualment en procés de reforma, corresponent a l'antic estable i corral, que conserva l'abeurador rectangular adossat a la paret.
  Sota l'escala que condueix de la planta baixa al primer pis es conserva una antiga espitllera.
  El primer pis està totalment reformat per a l'adaptació de casa de turisme rural, si bé conserva l'encavallat de bigues de fusta. Aquesta planta és posterior a l'edifici original, probablement es va edificar en època moderna. Està estructurat a partir d'una gran sala amb habitacions al voltant; dues d'aquestes cambres tenen festejadors a les finestres.
  La Masia els Botins té unes hectàrees dedicades al conreu de la vinya, i l'edifici en sí està envoltat per un baluard.

  Part de la informació d'aquesta fitxa s'ha recollit en una conversa mantinguda amb el Sr. Pere Murgades el dia 09/05/08.

  Tot i que l'actual masia dels Botins conserva nombroses estructures d'època gòtica, segons informació oral dels seus propietaris, es conserva documentació que es remunta al segle XII. L'any 1927, l'avi dels actuals propietaris va comprar la casa, passant així a ser propietat de la família Murgades. Ell mateix va decidir enderrocar el tercer pis que tenia l'edifici, ja que segons sembla es trobava en molt mal estat i amenaçava ruïna. L'any 1993, al celler de la casa dels Botins es va obrir el restaurant "Mas Botins". Un any després, la masia s'habilitava com a casa de turisme rural anomenada "Can Murgades dels Botins".

  VENDRELL I VENDRELL, Remei, et alii. (1994): "Santa Fe del Penedès. Un municipi històric al cor de l'Alt Penedès." Edita: Ajuntament de Santa Fe del Penedès. Santa Fe del Penedès, p. 171.
  Pàgina web de la masia Els Botins: www.MasBotins.com.
  Portal web de Santa Fe del Penedès: http://www.stafe.net/Turisme.aspx