Font de Viladoms de Dalt
Castellbell i el Vilar

Viladoms de Dalt
    A l'est del terme municipal

Bo
    Es tracta d'una font que està en un estat de conservació excepcional, i encara hi brolla aigua, la qual cosa és important per a la fauna. Caldria una desbrossada per tal de preservar un element tant singular i característic.
    08052A008000060000OD
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Font de planta quadrangular construïda per recollir l'aigua que brolla d'una deu. Està ubicada a la capçalera d'una torrentera que alimenta la riera de Rellinars, al seu pas entre cal Moliner i el Lledó i envoltada per un substrat herbaci amb arbusts del tipus mata o llentiscle, roser salvatge, arítjol i roldor. Està parcialment excavada a la roca, aixecada amb pedra seca i impermeabilitzada per la part interior amb morter de calç. La coberta és de pedra ben escairada, calçada amb falques de pedruscall i formant una volta de canó rebaixada. Està reforçada amb contraforts ambdós costats, que segueixen respectuosament el desnivell del terreny. Mesura 2,50 metres de fondària per 3,80 metres de façana.
    La boca d'accés mesura 1,20 me d'amplada per 1,13 m d'alçada i 1,90 m de fondària. El dipòsit pròpiament dit fa 1,20 m per 1,90 m, amb una profunditat útil de 50 centímetres. El mur davanter, mesura 60 cm i té un canaló rebaixat a la roca, que serveix de sobreeixidor. A mà dreta hi ha una llosa plana per a posar la galleda o el càntir.

Aquesta font està inventariada per l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra amb el codi 6200.