Font de l'alzina de Viladoms de Dalt
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Viladoms de Dalt
  Emplaçament
  300 metres al sud del Mas Viladoms de Dalt
  350

  Coordenades:

  41.63622
  1.88217
  406898
  4609991
  Número de fitxa
  08053 - 160
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  La vegetació i manca de manteniment fan perillar la seva existència.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A008000210000OW
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Font ubicada a tocar de l'alzina coneguda amb el nom del mas Viladoms de Dalt. Està construïda per sota mateix d'un marge i envoltada de vegetació arbustiva i herbàcia. Per sobre de la font hi ha una antiga bassa excavada al mateix sòl.
  El seu emplaçament està estretament lligat a la captació de les aigües provinents dels recs o aigüeres fetes per l'home que conduïen l'aigua procedent de la pluja. D'aquesta manera no es malmetien les feixes de conreu establertes en el turó. S'alimenta bàsicament de les filtracions de la bassa i d'alguna veta d'aigua subterrània.
  Es tracta d'una construcció de planta rectangular, feta amb pedra i coberta de volta. Per accedir-hi hi ha un parell de graons, però l'abandonament i manca de manteniment només deixen entreveure cinquanta centímetres d'obertura. El seu interior està totalment arrebossat i conserva l'encanyissat de la volta. S'observa una reforma moderna, emprant el maó i morter per tal de col·locar-hi una portella, de la qual només en resta el marc de ferro rovellat.

  Al seu interior hi ha una aigua cristal·lina.