Font de Serrajoana
Gurb

Parròquia de Sant Cristòfol de Vespella
    A 1300 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 5'800

En el moment de la visita l'espai que envolta la font es trobava negat d'aigua.
    Jordi Compte

La font de Serrajoana, també coneguda actualment com la font de la Vila, està situada en un petit pla entre boscos i camps de conreu al nord-oest de la Vila i al sud de la urbanització de Serrabonica.
    S'accedeix a la font a través de la pista forestal que s'inicia davant la masia de la Vila en direcció nord-oest . Al cap d'uns metres es desvia a mà dreta una pista amb castanyers d'índies a banda i banda en els primers metres. Al final d'aquesta pista s'arriba a un pla amb dos xiprers que flanquegen l'entrada a la raconada on es troba la font, amb diversos plataners a l'interior.
    La font està formada per una estructura bastida amb murs de maçoneria de pedra i coronada amb teulada de lloses de la que sobresurt el brollador, completament cobert de molsa. Adossada a aquesta estructura hi ha un banc corbat parcialment cobert de vegetació i a pocs metres una taula, i el terra que envolta tot el conjunt es troba enllosat.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2004, 2006 i 2009, la font de Serrajoana o de la Vila presentava uns índexs de nitrats de 44'3, 30'3 i 42'3 mg/l respectivament per la qual cosa s'hauria de considerar com una font potable, ja que supera ja que es troba dins el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Grup de Defensa del Ter, Analítica de les Fonts d'Osona, Gener de 2006