Font de Sant Pere
Gurb

Parròquia de Sant Julià Sassorba
    A 700 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 6'750.

Jordi Compte

La font de Sant Pere està situada en un punt enclotat a tocar de la riera de la font Salada, al sud-oest del mas i el molí de Font Salada i al nord de la carretera C-25.
    S'accedeix a la font a través de la pista forestal que comunica el mas i el molí de Font Salada. Seguint aquesta pista i un cop deixades enrere les dues edificacions es troba a mà esquerra una pista forestal poc usada habitualment que descendeix uns metres fins la riera. Al final d'aquesta pista hi ha un petit pla del que surt un corriol a mà esquerra que creua la riera per sobre uns blocs de pedra. Uns metres a l'altre costat de la riera es troba la font.
    La font està formada per una estructura arrebossada adossada a un marge i a l'interior de la qual hi ha el dipòsit. Al mur frontal de l'estructura hi ha una aixeta metàl·lica a la part central i dos brolladors coberts de molsa a la meitat esquerra. Just sota els brolladors i a nivell de terra hi ha una pica rectangular de pedra i davant la font hi ha un espai parcialment pavimentat amb lloses i amb un banc de pedra format per un únic monòlit.
    L'entorn de la font queda ocupat per boixos i avellaners, en una zona on conflueixen la vegetació de la baga amb la de ribera. En diversos punts a pocs metres de la font s'observa com l'aigua brolla directament de la terra a pocs metres de la riera. En un d'aquests punts, ubicat a escassos metres de la font, brolla un cabal notable.

En el tram de riera on es troba la font hi ha diversos dipòsits, alguns dels quals en desús. Antigament l'aigua d'aquesta zona es subministrava a bona part de la ciutat de Vic.