Font de Neda
Matadepera

  Vallès Occidental
  Castellassa del Dalmau
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  642

  Coordenades:

  41.64703
  2.0278
  419041
  4611044
  Número de fitxa
  08120 - 422
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08119A002000080000YP
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La Font de Neda està situada a proximitat de la Castellassa del Dalmau en una raconada ombrívola a tocar d’una torrentera afluent de la Canal de Santa Agnès. Està envoltada principalment per alzinar, galzeran, falzia roja i capil·lera. L’accés es fa pel Camí dels Maringes, però també es pot fer per qualsevol dels altres dos camins situats al vessant oriental de La Mola, baixant per la Carena de les Ànimes : el Camí de la Font Soleia o el Camí de la Senyora.

  Es tracta d’una surgència situada en el marge del torrent, dessota una alzina. L’aigua es recull en una pica rectangular ( 0’80 m per 0’50 m de costat per 0’50 m de fondària) construïda a partir de tres fileres de maó pla. Les parets estan reblertes per  un gruix important de briòfits i concrecions. A la part superior hi ha el nom de la Font “FONT de NEDA” escrit amb lletra majúscula, de color negre.

  L’any 2014, es va signar un conveni dins del projecte de conservació dels espais naturals, entre la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “La Caixa”. Aquest, contemplava la restauració de la font i la millora de l’entorn del Montcau. En el cas de la font, s’arranjà el camí d’accés des de la Bassota del Dalmau, es millorà el drenatge de captació i recuperació d’aigua i després d’una neteja i desbrossada s’adequà l’entorn.

  Les obres es dugueren a terme durant el mes de febrer per l’empresa Naturalea Conservació SL en col·laboració amb l’empresa de Treball Especial Heura.

  GRAU, Edmond i VANCELLS, Frederic (1997). 70 fonts de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb itineraris per visitar-les. Terrassa: El Cau Ple de lletres editorial.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.