Cova Roja
Matadepera

Cova Roja
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

La Cova Roja està situada en el gran cingle rogenc que s’alça entre les dues Castellasses, un cop passat el Mal Pas dels Maringes. Al damunt, suspesa, hi ha la Cova de les Figueres, a la qual només s’hi pot accedir per una canal molt estreta.

La cova, en realitat, és una balma que mesura aproximadament uns 20 metres  de llargària. Accedint pel vessant nord es pot avançar uns tres metres on un conducte permet voltar cap a l’exterior. En direcció sud, hi ha una segona balma amb una galeria de 5 metres on a través d’un conducte condueix fins a l’exterior.

També se la coneix amb el nom de Cova de la Roca Roja. Antoni Ferrando (FERRANDO:1997) afirma que la toponímia ja es troba esmentada en un document de 1705 i que la balma inferior fou emprada per a resguardar ramats no massa grans, mentre que la superior, més ampla i arrecerada servia d’abric.

L’any 1986 membres del SIS-CET realitzaren una topografia de la Cova Roja.

FERRANDO i ROIG, Antoni (1997). La Vall del riu Ripoll. Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt. Abadia de Montserrat. Barcelona.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.