Cova de la Figuera
Matadepera

Cova Roja
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

Està situada a mitja alçada del gran cingle rogenc, entre la Castellassa de Can Torres i la Castellassa del Dalmau, a llevant de La Mola. L’accés es fa pel camí dels Maringes fins arribar a la balma (Cova Roja). Després s’ha de pujar  per un dels costats de la balma, (aproximadament vint-i-cinc metres), per una canal molt estreta i de fort pendent, al final de la qual hi ha una figuera borda que dona nom a la cova.

La cavitat està estructurada en una diàclasi est-oest. Presenta una única galeria de tretze metres amb nombroses concrecions i colades.

Antoni Ferrando (1997) explica la confusió en la toponímia moderna, ja que aquest cingle presenta varies obertures. En primer lloc, la cova, mentre que a la part inferior, una balma amb dos nivells. L’any 1705 es feia servir indiferentment el nom de Cova Roja o Cova de la Roca Roja. L’any 1974, Gaspar Ribé  del Club Muntanyenc de Barcelona parla de la cavitat superior com a Cova Roja, de 6 metres de fondària, però com apunta Jordi Guillemot, probablement es referís a  la balma. Finalment el Centre Excursionista de Terrassa per evitar la doble denominació optà per anomenar la cavitat superior com a Cova de les Figueres.

En tot cas, geològicament  semblaria més apropiat anomenar la cavitat superior com a Cova Roja, mentre que la inferior Balma Roja.

Se la coneix indiferentment per Cova de la Figuera (de fet només n'hi ha una) o Cova de les Figueres.

AA.VV. (1935) . Guia monogràfica de Sant Llorenç del Munt. La Mola. Centre Excursionista de Terrassa. Barcelona.

BADIELLA, Xavier (1986). Circular interior de la SIS. Juliol.

FERRANDO i ROIG, Antoni (1997). La Vall del riu Ripoll. Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt. Abadia de Montserrat. Barcelona.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.