Font de Maria
Gurb

Parròquia de Sant Cristòfol de Vespella
    A 1600 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 5'800

L'antic brollador de la font es troba cobert d'aigua.
    Jordi Compte

La font de Maria està situada en un punt enclotat enmig d'una zona boscosa al sud-est de Vilanera i al nord de l'Argila.
    S'accedeix a la font a través d'una pista forestal que comunica camps de conreu i que s'inicia poc abans d'arribar a Vilanera a mà esquerra. Seguint aquesta pista en direcció sud es voreja un serrat per l'oest fins arribar a un petit rec, a uns metres del qual es troba la font.
    La font estava formada originalment per una estructura d'obra amb un brollador, però actualment l'estructura es troba sota un bassal, completament coberta per vegetació aquàtica. La font actual és doncs, una font de bassal, amb un bassal ample d'aigua cristal·lina a partir del qual neix un rec. El bassal, de forma quasi rectangular, està envoltat d'espessa vegetació entre la que sobresurten dues figueres.