Font de les Mosqueres
Sant Agustí de Lluçanès

Sector nord del terme municipal
    A 150 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 9'800

Bo
    La font ha estat netejada recentment. Hi han diverses roques en l'entorn proper a la font despreses de la muntanya que podrien esllavissar-se aconsellant-ne un control.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de les Mosqueres està situada a l'extrem oest del bac de l'Alou, i prop de la carretera BV-4654.
    S'accedeix a la font a través d'un corriol de 150 metres que surt d'un revolt de la carretera. Uns metres abans d'arribar a la font s'ha de creuar el rec de les Mosqueres.
    La font es troba al costat d'uns blocs de pedra despresos de la muntanya i està format per tres brolladors que sobresurten de la pedra, encara que només un acostuma a rajar. En aquesta mateixa pedra hi ha la data de 1864 gravada. L'aigua que raja de la font segueix per un petit rec uns metres fins trobar-se amb el rec de les Mosqueres que baixa al costat de la font formant un gorg a l'altura d'aquesta.
    L'entorn de la font és molt humit i especialment ombrívol, i està dominat per plataners i boixos que creixen a banda i banda del rec.

El topònim de la font fa referència, probablement, al bestiar que anava a la font tant a abeurar-s'hi com a protegir-se de la calor a l'estiu, amagant-se de l'atac dels insectes, en especial les mosques.

Fa uns 40 anys la font restava oblidada fins que uns veïns de Sant Agustí de Lluçanès la van recuperar, utilitzant-la per a celebracions familiars com la revetlla de Sant Jaume.

AADD. Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, Manlleu, 2005