Font de la vinya del Mataporcs
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Rasot del Puig
  324

  Coordenades:

  41.63405
  1.88193
  406875
  4609750
  Número de fitxa
  08053 - 423
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  La font, que es considerava perduda, s'ha localitzat durant la realització del Mapa de Patrimoni del municipi juntament amb el grup de La Foradada que n'ha fet la neteja i recuperació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08052A008000210000OW
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Font de clot, situada a la vinya del Mataporcs, en el vessant d'obaga d'una vall marjada, en terres de Viladoms de Dalt, no massa lluny del Rasot del Puig.
  Per accedir-hi cal pujar resseguint el camí de carro que passa per sobre mateix de la peça del Macià, en direcció al Viladoms de Dalt, un cop travessat el rasot. La font està ubicada al marge oposat de la barraca i durant els mesos d'hivern i primavera es pot localitzar pel soroll que fa el broll d'aigua.
  Està excavada a la roca, per sota del marge de pedra seca, formant una pica rectangular. En el marge es pot veure una llinda i al davant mateix una llosa amb una pica adossada a la paret. Es tracta d'un bloc de pedra quadrangular que es va buidar. Actualment un dels costats s'ha trencat. Probablement servís per a la preparació del caldo bordelès.
  'aigua que sobreseeix va a morir a les terres ermes del davant.
  El sostre està reforçat amb llosanes de pedra.

  Aquesta vall, forma part d'un total de cinc que conformen el sector orientat al sud-oest de la carena del Viladoms de Dalt. Totes elles estan marjades, amb els marges molt ben conservats. La vegetació impedeix veure els camins de bast murats i la gran quantitat d'escales i graons que permetien accedir d'un bancal a l'altre.