Font de la Vila
Olost

Sector nord del terme municipal
    A 2900 metres per pista forestal de la carretera BV- 4405, punt quilomètric 1'650.

L'estructura es troba parcialment coberta de terra i vegetació.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Vila està situada en una fondalada ombrívola i humida per on transcorre un rec al sud de la masia que li dóna nom, sota l'esplanada on es celebrava l'aplec de sant Gil de la Vila.
    S'accedeix a la font des d'un corriol que baixa cap al rec des de l'extrem sud del conjunt arquitectònic de la Vila, al costat del Cau. Seguint aquest corriol s'arriba al rec, que s'ha de seguir uns metres fins arribar a la font, situada al costat d'una llarga balma.
    La font està formada per una estructura amb volta de maçoneria de pedra que s'adossa al límit d'una balma. El mur interior de l'estructura es troba totalment recobert de molsa i conté tres elements: l'aixeta metàl·lica a la part inferior, pràcticament coberta per la terra que s'hi ha acumulat, un gran sobreeixidor de pedra a la part central dreta i una obertura a l'extrem superior esquerre que permet l'accés al dipòsit.
    La font queda envoltada per un espai engorjat per on transcorre el rec que prové de la zona del Teixell.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2002, 2005 i 2006, la font de la Vila presentava un índex de nitrats de 18'30, 7'10 i 10'9 mg/l respectivament, dins del límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut, pel que s'ha de considerar com a potable.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.