Font de la plaça de Ramon Godó / Pou de la Vila
Copons

  Anoia
  Plaça de Ramon Godó, 08289
  Emplaçament
  Al bell mig de la plaça de Ramon Godó, davant de la casa de cal Tomàs (núm. 3)
  423m

  Coordenades:

  41.63702
  1.51754
  376529
  4610538
  Número de fitxa
  08071-143
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Copons
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font de grans dimensions situada a la banda de migdia de la plaça de Ramon Godó, davant de cal Tomàs i sota un dels arcs de la zona porticada. Es tracta d'una estructura de planta quadrada bastida en pedra escairada lligada amb abundant morter, amb les juntes molt reomplertes i gravades. Aquest volum està cobert per una petita volta de racó de claustre bastida en pedra disposada irregularment A la banda de llevant hi ha una portella metàl·lica per accedir al seu interior. A tramuntana, en canvi, i orientada a la plaça, hi ha una aixeta metàl·lica encastada i una pica semicircular adossada a la base i bastida en pedra també.

  L'element està situat a l'actual plaça de Ramon Godó, que antigament es coneixia com la plaça Major i era el centre neuràlgic de la vila. Tot i que actualment fa les funcions de font, sembla ser que en origen era el pou de la vila, on les dones hi anaven a recollir aigua amb els seus càntirs. Mitjançant una fotografia de la plaça de mitjans del segle XX, datada abans de la Guerra Civil, s'observa que la volta de l'estructura és posterior i que l'obertura lateral ha estat refeta. La datació establerta està relacionada amb la reconstrucció dels arcs del tram cobert de migdia i de les cases que l'acompanyen.

  MUSET I PONS, Assumpta (2006). Carrers i cases de Copons. El creixement urbanístic del S. XVIII. Copons: Ajuntament de Copons, p. 6.