Premsa de la plaça Segura
Copons

  Anoia
  Plaça Segura-Carrer d'Àngel Guimerà, 08289
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli urbà, davant de la casa de cal Segura
  425m

  Coordenades:

  41.63695
  1.51795
  376563
  4610529
  Número de fitxa
  08071-142
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Copons
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Premsa de gàbia de grans dimensions situada al bell mig del nucli urbà, a l'extrem de tramuntana de la plaça Segura. Està formada per una gàbia cilíndrica de fusta reforçada amb quatre anelles de ferro, que s'assenta damunt d'una gran cassola de pedra. El most fluïa entre els llistons de fusta de la gàbia i queia dins la cassola, que mitjançant uns petits conductes gravats a la pedra la distribuïa als dipòsits d'emmagatzematge (cups). Damunt la gàbia hi ha una gran biga de fusta sostinguda per dos braços de ferro, damunt la qual s'hi instal·la l'engranatge de rodes dentades de ferro i cargols laterals, que exercia la pressió necessària per fer-la funcionar adequadament. Aquest mecanisme s'activava mitjançant un gran timó de ferro que es feia girar. A la base de la cassola hi ha una placa metàl·lica commemorativa de la cessió d'aquest element a la vila de Copons.

  La premsa, cedida pel sr. Santiago Barengué, fou inaugurada durant els actes de la sisena Festa dels Traginers i Negociants de Copons, el mes de setembre de l'any 2006. La premsa de gàbia era una de les premses més habituals durant els segles XVIII i XIX. Entre finals del segle XIX i principis del segle XX, les premses de gàbia es transformen amb l'aplicació d'un xàssis cilíndric desmuntable.

  MERCADAL I SEGURA, Elisenda (2007). "La festa del dissabte". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 23, p. 13. MUÑOZ, Natàlia (2005). "Renoms de Copons: el carrer d'Àngel Guimerà". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 19, p. 16. http://www.museuvidarural.cat/blog/parts-duna-premsa-de-raim/