Font de Fontanelles
Santa Eugènia de Berga

Sant Marc
    A peu del camí a Cal Rei de Fontanelles. Cal Rei s/n. 08507 Santa Eugènia de Berga.

Anna M. Gómez Bach

La font té un tub de ferro amb un diàmetre de 5 cm el qual surt d'un mur de pedra d'1m d'alçada, fet amb pedra del país i algun maó. Als peus de la font hi ha un abeurador, fet amb pedra del país i que amida 2'75 m de llargada exterior per 2'60 m de llargada interior, 55 cm d'amplada exterior i 43 cm d'amplada interior. De les bandes surten uns murs de pedra amb el què aquest espai fa una espècie de tancat. L'entorn més proper està en força mal estat i brut, per la presència de vegetació que ho va colgant tot sota terra. Manca el manteniment provocat pel fet d'estar fora de servei. La vegetació va ocupant les parets, i el ciment que recobria les pedres de la paret ha saltat parcialment en algunes zones.

A la font s'hi aturaven a veure les vaques i també la mainada del poble que anava a fer berenars a la zona arbrada, plena d'ombres, que queda per sobre la carretera. Es tracta d'una font que sempre raja, però la proporció d'aigua varia segons les èpoques de l'any. L'aigua fa el següent trajecte: de la font a l'abeurador i d'aquí cap a la bassa per mitjà d'un canalet. A prop hi ha el molí de vent de Fontanelles. Tot aquest conjunt, sobretot la bassa i l'estructura del rec, així com la font, podrien ser més antigues i datar d'època contemporània.