Font de can Tona
Folgueroles

Camí de Folgueroles a Calldetenes
    Emplaçament
    A la banda sud-oest del terme municipal, entre la Teuleria de can Tona (Calldetenes) i la font del Desmai

41.93727
    2.29549
    441597
    4643051
    08083 - 221
    1931
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada al costat de la carretera C-25 per la banda de ponent, envoltada de camps i a pocs metres al nord de la Teuleria de can Tona. Consta d’un edifici de planta rectangular, amb la coberta de pedra plana i organitzat en un sol nivell. Presenta obertures rectangulars, amb els emmarcaments bastits amb maons. El portal d’accés, orientat a migdia, està tancat amb una portella de ferro gravada amb la data 1931. Està bastit amb pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada en filades. Al seu costat hi ha un pou de captació d’aigua format per una petita construcció de planta quadrada, amb la coberta d’una sola vessant i els paraments arrebossats. Està tancat amb una portella de fusta, orientada a ponent.

Altres noms relacionats amb l’element: font de la Teuleria.

L’aigua d’aquesta font és la mateixa que la de la font de Colldepalou (o Font Vella), en l’actualitat perduda. Aquesta aigua era recollida en un safareig i anava a parar a la torrentera de la Font Vella. Un dels pous de captació portava la data 1936. Des de fa molt temps, l’aigua de la font fou canalitzada cap al Seminari de Vic. La propietat de la font està en mans de tres propietaris.

Font: informació oral del sr. Xavier Roviró [Consulta: 13-12-2021].

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.