Font de can Tona
Folgueroles

  Osona
  Camí de Folgueroles a Calldetenes
  Emplaçament
  A la banda sud-oest del terme municipal, entre la Teuleria de can Tona (Calldetenes) i la font del Desmai
  494 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93727
  2.29549
  441597
  4643051
  Número de fitxa
  08083 - 221
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1931
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font aïllada situada al costat de la carretera C-25 per la banda de ponent, envoltada de camps i a pocs metres al nord de la Teuleria de can Tona. Consta d’un edifici de planta rectangular, amb la coberta de pedra plana i organitzat en un sol nivell. Presenta obertures rectangulars, amb els emmarcaments bastits amb maons. El portal d’accés, orientat a migdia, està tancat amb una portella de ferro gravada amb la data 1931. Està bastit amb pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada en filades. Al seu costat hi ha un pou de captació d’aigua format per una petita construcció de planta quadrada, amb la coberta d’una sola vessant i els paraments arrebossats. Està tancat amb una portella de fusta, orientada a ponent.

  L’aigua d’aquesta font és la mateixa que la de la font de Colldepalou (o Font Vella), en l’actualitat perduda. Aquesta aigua era recollida en un safareig i anava a parar a la torrentera de la Font Vella. Un dels pous de captació portava la data 1936. Des de fa molt temps, l’aigua de la font fou canalitzada cap al Seminari de Vic. La propietat de la font està en mans de tres propietaris.

  Font: informació oral del sr. Xavier Roviró [Consulta: 13-12-2021].

  GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 378-379.