Font de Can Pèlecs
Matadepera

  Vallès Occidental
  Obaga gran de Can Pèlacs, al canal de la Pedrera.
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  715

  Coordenades:

  41.64348
  2.00394
  417049
  4610673
  Número de fitxa
  08120 - 262
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08119A001000270000YB
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La font de Can Pèlecs està ubicada en el vessant hidrogràfic dret de la Canal de la Pedrera, en una raconada ombrívola de l’Obaga Gran de Can Pèlacs. L’accés es fa des del darrera de la casa, entrant pel Camí que mena a l’avenc. Just després de passar l’avenc, a mà dreta del camí es pot veure un parany per a senglars. Un cop deixat enrere, a molts pocs metres ja s’endevina, un corriol molt estret que baixa en diagonal fins al llit del torrent. La font es localitza a mà esquerra mateix del marge.

  La construcció consisteix en una cisterna de planta quadrangular (1’55 m de profunditat per 1’60 m d’amplada per 1’60 m de fondària), excavada cap a l’interior del marge. L’interior conserva l’arrebossat de morter de calç de les parets. El brollador, envoltat de tosca, està situat a la part inferior de la paret del fons.

  La coberta està protegida per una volta de maó pla, a excepció de la boca, decorada amb  un arc de pedra disposada a plec de sardinell, que reposa sobre dos brancals, també de pedra.

  La façana, orientada al sud, està en un excel·lent estat de conservació. Està realitzada amb pedra i morter. Mesura 2’85 m d’amplada per 0’85 m d’alçada. La boca (0’60 m d’alçada per 0’85 d’amplada per 0’35 m de gruix de murs) té un ampit de pedra o reposa genolls. No té portella, i tampoc s’observa cap resta de frontissa o ganxo que hagués mantingut una estructura de fusta.

  L’Alba, masovera de Can Pèlecs i el seu germà Enric informen que es tracta de l’antiga font de la casa.

  En el mapa interactiu de Ramon Suades (2020) es troba sota la denominació genèrica de cisterna.

  Forma part d’un grup de fonts que coincideix en la tècnica constructiva emprada pels masos importants que conformen la muntanya de Sant Llorenç del Munt: La font de Can Bufí, Can Garrigosa i la de Can Robert juntament amb aquesta en són un clar exemple que cal preservar com a antics sistemes de recollida d’aigua de boca.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.