Font de Can Robert
Matadepera

  Vallès Occidental
  Can Robert
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  690

  Coordenades:

  41.63814
  2.00732
  417324
  4610076
  Número de fitxa
  08120 - 263
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08119A001000280000YY
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La font de Can Robert està ubicada al nord de la casa, en el vessant hidrogràfic esquerre del torrent de Can Garrigosa, dessota del marge esquerre d’una torrentera molt abrupte, originada a l’oest del Cingle dels Cavalls.

  Queda delimitada al bell mig, de dues canals (Canal Gran i Canal de la Carena de l’Estret) tributàries del torrent de Can Garrigosa en el seu pas per les terres del mas. L’antic camí que hi menava directament és gairebé imperceptible degut a l’eixamplament de la pista forestal que des de Can Robert, va fins a Can Garrigosa, travessant la Canal de l’Abella.

  Un cop situats a la Casa, pujar pel camí de Can Pobla. Tres cents metres més endavant, a mà esquerra del camí hi ha una nova pista barrada amb una cadena i un antic forn de calç. Un cop situats cal seguir el camí fins a observar un corriol dissimulat en el marge que es va obrint pas entremig de la vegetació. Després d’un centenar de metres, el corriol fa un revolt a mà dreta de noranta graus per salvar la torrentera. Immediatament s’observa el tronc d’un pi caigut barrant el pas. La font està situada al davant mateix sota el marge.

  La construcció consisteix en una cisterna de planta quadrangular (1’60 m de profunditat, per 1’65 m de costat), excavada cap a l’interior del marge. L’interior conserva l’arrebossat de morter de calç de les parets. El brollador, està situat a la part inferior de la paret del fons, tot i que sembla que el dipòsit de fulles i tosca l’ha taponat i l’aigua es filtra per les parets.

  La coberta està protegida per una volta de maó pla. S’hi observa un clau de pitó collat al sostre. Aquest servia a mena de corriola; tenia una corda amb una galleda al seu extrem i permetia omplir-la d’aigua.

  La façana, orientada a l’oest, està en un excel·lent estat de conservació. Està realitzada amb pedra i morter. Mesura 2’10 m d’amplada per 1’80 m d’alçada màxima. La boca (0’80 m d’alçada per 0’65 m d’amplada), està arranada al terra, amb un ampit de pedra per reposar-hi els genolls. No té portella i tampoc s’observa cap resta de frontissa o ganxo que hagués mantingut una estructura de fusta.

  Forma part d’un grup de fonts que coincideix en la tècnica constructiva emprada pels masos importants que conformen la muntanya de Sant Llorenç del Munt: La font de Can Bufí, Can Garrigosa i la de Can Pèlacs juntament amb aquesta en són un clar exemple que cal preservar com a antics sistemes de recollida d’aigua de boca.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.