Font Codoleda
Lluçà

Sector nord del terme municipal
    A 1950 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'800

Normes Subsidiàries de Planejament de Lluçà, 2001
    Jordi Compte i Marta Homs

La font Codoleda està situada en un punt enclotat a tocar del rec de Borrassers i uns metres a l'est de la riera Lluçanès.
    S'accedeix a la font per una pista forestal que comunica la zona de Sant Cristòfol de Borrassers amb la riera Lluçanès. Seguint aquesta pista i deixades enrere algunes bifurcacions, s'arriba al punt on la pista creua el rec. Uns metres abans de creuar el rec s'ha de deixar la pista i baixar per un corriol enmig del bosc fins arribar al rec, tot i que a un nivell inferior respecte la pista. A tocar del corriol, i en un racó envoltada de boixos, hi ha la font.
    La font està formada per un brollador metàl·lic que sobresurt d'un marge de terra, formant un petit bassal just davant. La font queda envoltada de boixos, arços i avellaners, en un racó ombrívol a escassos metres del rec i prop de la riera Lluçanès.

A la riera Lluçanès i a pocs metres de la font es conserven algun vestigi del que podia haver estat un antic molí, anomenat en alguns mapes com el molí rònec de la font Codoleda. D'aquest molí encara s'observa un tram de canal picat directament a la roca, tot i que actualment mig enrunat.
    Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant l'hivern de l'any 2002, la font Codoleda presentava un índex de nitrats de 0'20 mg/l per la qual cosa s'havia de considerar com una font potable, ja que es trobava per sota el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2002.